Friday, April 20, 2012

Despre Dim Dunareanu

Puiu Manu creează în 1968 cel mai cunoscut personaj al său: Dim Dunăreanu, un tanar detectiv.

Tânărul fizician şi campion la decatlon Dimitrie Dunăreanu, „Dim” pentru prieteni, aspiră ”la onoarea de a face parte din Clubul Cutezătorii” şi pentru aceasta „ trebuie să ducă la îndeplinire 12 misiuni denotând curaj, perseverenţă, fermitate, cutezanţă în a etala virtuţi intelectuale şi fizice…”.

Fie că se află în munţii Vrancei, unde s-a descoperit un nou minereu, în croazieră pe Oceanul Indian, la poalele Retezatului, pe Marea Neagră, în căutarea manuscrisului tomitan al lui Ovidiu, într-o peşteră din munţii Apuseni, într-o tabără sau expoziţie Minitehnicus, singur sau însoţit de prietena sa, reporter la un cunoscut cotidian central sau/şi de pionieri curajosi şi inventivi, Dim Dunăreanu demască şi dejoacă planurile unei întregi armate de răufăcători: piraţi, hoţi, spioni şi chiar un fost ofiţer hitlerist.

Interesantă este şi recuzita tehnică folosită de protagoniştii acestei serii: reactoare individuale de zbor, automobil-elicopter care se poate despica în două pe axa longitudinală, căţel electronic, yacht-uri ultra-moderne, tele-abordor, avion biloc cu telecomandă, micro-emiţător, brichetă cu gaz soporific, aparat de preparat simultan 24 de feluri de îngheţată (camuflând însă un transmiţător de energie electrică la distanţă) etc.

Cea mai celebră o reprezintă însă Vacanţele unui tânăr liniştit, cu scenariile scrise de mai mulţi scriitori, colaboratori ai redacţiei Cutezătorii: Ovidiu Zotta, Ion Corneliu, Costache Anton. În anii următori vor mai apare alte episoade din aventurile lui Dim Dunăreanu în paginile revistei Cutezătorii, iar două dintre ele vor fi reluate şi detaliate în paginile a două cărţi BD ce vor apare la editura Stadion în 1972, respectiv 1973, Tânărul şi marea şi Busola nu arată nordul, ambele pe scenarii de Octav Pancu-Iaşi.

Continuând în stilul său caracteristic cu acelaşi desen nervos şi sugestiv, în 2011 Puiu Manu reia aventurile lui Dim Dunăreanu în noua revistă Cutezătorii şi îl trimite în 2012 pe Dim în mijlocul piraţilor somalezi în noul său album Dim – Sarabandă în golful Aden după un scenariu de Marius Leştaru.

Dim Dunareanu este unul dintre cele mai reprezentative personaje de aventuri din ţara noastră şi cel mai bine conturat erou BD şi deci cel mai popular printre sutele de mii de mici cititori de benzi desenate din România.

Dodo Nita

No comments:

Post a Comment